Angels přechází na real-cap zásobníky!

13.12.2012 21:31

To co budu psát v tomto článku nebudou žádné objevné informace, nebo něco co by prakticky kdokoli (kdo se airsoftu už nějakej ten pátek věnuje) nevěděl, ale stejně mám potřebu se s tímto podělit, už jenom proto že si každý stěžuje na neustálý úpadek úrovně (kam by svět spěl, kdyby neustále v jakékoli činnosti nedocházelo k úpadku?) a myslím že toto je jedna z možných cest.

Náš tým se po dlouhé peripetii rozhodl zavést reálný počet ran u zásobníků, tj. 30 ran/kuliček u pušek a 100 resp. 200 ran u kulometů + zavedená maximální povolená dotace na boj/bojovou kampaň odpovídající zhruba 12 zásobníkům po 30 ranách a 4x200 nábojů pro kulomet, což je asi maximum co jsou schopni vojáci (a družstvo v případě munice pro kulomet) do boje nést v ráži 5.56 NATO (tento počet se může případně i snižovat).

Hlavní zlom pro toto rozhodnutí přišel s akcí ACAC v Milovicích pořádanou armádou, kde byla munice omezená na 50 kuliček na boj. V jednom případě kdy se u základny točili 4 týmy (1 bránící proti 3 útočícím) bylo stanoveno 300 ran na všechny boje dohromady (cca jeden zásobník do M4 naplněn před začátkem prvního boje), to mělo za následek že (hlavně v posledním boji kdy náš tým bránil) docházelo k situacím jako obírání mrtvol o munici shánění záložek s posledními kuličkami apod. Dále toto (pro sofťáka) radikální omezení munice vedlo k „promýšlení“ každé rány (už ne jako jestli tam pošlu 100ranou dávku nebo 300 ranou…) když se to po akci v hlavě urovnalo, došlo se k všeobecnému názoru, že hra byla mnohem zajímavější, zábavnější a eliminovalo to věčné kropení (což většinu z nás upřímně sere). Hlavní argument proti byl tradičně: ve skutečnosti jednou vystřelím a letí to tam, kam chci a na jednu ránu zabiju/zasáhnu člověka, kdežto tady musím vystřelit 50 kulí, aby křovím prošli 2. – fajn ale v reálu se taky většinou nebojuje na vzdálenost 50-20m a hlavně pokud jsou takto znevýhodněni všichni hráči nevidim problém. Další argument proti: „občas to nepodá“ a „mě to jednotlivý moc nestřílí“ aspoň donutí lidi pokusit se dostat svůj kvér do lepšího stavu. I když „reálnou“ kapacitu lze udělat i u točáků a „větších“ tlačáků, přecijenom, aby to hráče nesvádělo k přidávání 5-10(50-100) ran navíc do zásobáku, to chce nakoupit 30ti rané tlačáky.

A teď kde je ten vtip? Že toto musí dodržovat VŠICHNI hráči, znám pár lidí co razili ve svých týmech tlačáky (70ky), ale když ostatní měli bezedné krabice snad i u pistolí, je tato iniciativa časem přešla „proč by se měli sami znevýhodňovat že?“ Z toho i vyplívá, že velkokapacitní zásobníky jsme nevyhodili a 30ky platí jen na našich akcích, ale že nás třeba budete potkávat na různých akcích „jako ty magory s tlačákama“ nevylučuju. 

Nepsaným pravidlem je také že útočná puška by neměla mít silnější pružinu než M130 (což je pro boj i pro technickou výdrž vnitřních dílů ideál a zároveň je to pružina s kterou se dá hrát (s rozumem!!!) i na celkem krátkou vzdálenost), kulomety by vzhledem ke svému určení pro podpůrnou palbu měli ideálně (ani víc ani míň) mít M150. U odstřelovacích pušek je situace opačná, zasvěcení vědí, že sniper v airsoftu je víc nahovno, než k užitku i když je to hezký a daleký dostřel je jediná rozumná věc (tady jen dodávám, že za odstřelovací pušku nepovažuju M249 s elkenem a prodlouženou hlavní do tlumiče, ani cokoli co dokáže střílet dávkou jako SR25, neboli žádnou AEG). Fakt že POVINNOU součástí u lidí mající silnější kvér než avizovaných M130 je záložní zbraň (nejčastější plynová pistole) nemusím snad dodávat, ani to že pro boj na kratší vzdálenost nesmí používat svojí primární zbraň.

Čili shrnuto: malé zásobníky, max. M130 pro střelce, povinné záložky pro podpůrné zbraně, fair play, nemít v hlavě nasráno …a hned je to o něčem jiným.